mera shopping

dagens inköp!

(tillsammans med en ny kampknut med 4 handtag
som kommer komma väl till pass till all träning vi har framför oss)

tusen känslor

att ett papper kan väcka så mycket känslor! tillsammans med pappret har även titeln LP1 kommit upp på vajlis sida på skk hunddata, nu är det verklighet 
 

Grejen som varje hund/kattägare borde ha!

Alla ni där ute med fällande hundar som hopplöst tittar på möbler sängar kläder plädar som är fulla med hår, jag har hittat en super grej! Igår var vi till Djurmagazinet och där hade det en "svamp" som skulle ta bort hårt från möbler osv. För 60:- tyckte jag det var värt ett försök.
Jag med en hopplöst fällade kelpie badar i hår ibland känns det som och har tittat på några olika borstar med silikon "piggar" som ska vara toppen men de kostar lite.
Idag satte jag svampen på prov; Soffan, pläden i vajlo's korg och min filt blev som nya! Trotts jag damsugat soffan fick svampen bort dubbelt så mer hår och resultatet ligger på golvet - är super nöjd!
Den tar inte bara bort hår utan även damm på tex tv;n, sterion fönsterbleck you name it!
Jag är iaf såld och tänker nog införskaffa mig en till :)


Draghunds SM i Falun

Me total ståpäls tittar jag nu på dagens sändningar från Falun och draghunds SM. Jag må kanske aldrig komma just så långt, men en dag då ska jag stå där med mitt 4spann på min släde känna adrenalinet i "kaoset" och lyssna på tassar mot snö!


Titta själva! 

Dagar för själen

13.00 - jag stämplar ut mig i farten sliter med mig en luchlåda och rusar hem från jobbet, solen skiner och jag ville njuta varje sekund av den! Hem, kastar av mig jobbkläder o på med varma kläder blir upphämtad av Anna och sedan åkte vi till skogen.
Anna hade med sig världens goaste schäfter tik på 7mån från dagiset där hon jobbar som ska få lite extra pyssel. Vajlo tyckte schäferflickan var rolig till en början men sen tyckte han att hon var jobbig och för hårdhänt, hon fick några tillsägelser men inget som rörde henne ryggen ;) Så Vajlo gick i trygghet hos matte där jobbiga bruden inte kunde bråka ;) Vi gick en liten bit i skogen och sen provade vi isen på sjön jag skrapade o hoppade o stampade och den var tjock nog för att promenera på, och andra hade gått innan oss och åkt skidor.
Ännu en gång måste jag få skriva om hur stolt jag är över våra grabbar (max och vajlo), 2 lösa okastrerade hanar i samma ålder ihop med en ung tik som precis har löpt, inga som helst problem dom går ihop dom leker ihop dom trixar ihop luktar på samma ställe och är avslappnade, jag är så stolt över dom! <3

Det var världens underbaraste promenad med solsken stillheten den orörda snön som gnistrade som ädelstenar på den frusan sjön. Vi var ute o pulsade i snön i 2h lite mör var jag i kroppen men fick en sån energiboost, kände mig riktigt "levande" lung och lycklig i både kropp o själv som att man laddat på batterierna så att säga :)
Anna hade med sig kameran och tog massa underbara kort! Vintern är lång mörk och kall, men dagar som den här gör det allting värt det är så vackert, hoppas solen kommer vara framme ett par dagar till.
 
 

50års fest på landet

3 underbara dagar på landet!
Igår sken solen träden glimmade av frost det knarrade under skorna vid varje steg och det var -22 grader!
Det var så kallt att jag fick is i håret på ögonbrynen och ögonfransarna! Vajlo fick frostigt skägg och var helt överlycklig. Sol + snö + landet + långpromenad = himmelriket för vajlo (och mig med). När jag gick i den stilla skogen värkte mitt hjärta efter att åka hundspann. Det är en känsla som aldrig kommer lämna mig en helt underbar känsla. Vi var tyvärr bara ute 1-1½h eftersom det var så kallt, och det var en del som skulle fixas innan kvällen. Annars hade jag gärna varit ute hela dagem. På kvällen kom gästerna för att fira min mamma och jag är så imponerad av familjens 3 hundar. De får alltid vara med men eftersom vi var så många fick de vara på övervåningen den här gången. Efter varmrätten hade vi inte hört ett ljud från dom ingen kunde gissa att vi hade 3 pälsbolalr på övervåningen som bara önskade att få komma ner och vara med. Så efter varmrätten släppte vi ner alla och den som var lyckligast var nog Vajlo. Tänk er en kelpie komma ner till ett rum fyllt med människor som vill klappa och hälsa, det är inte svårt att ränka ut att kelpien var i sitt rätta element ;) Lung och snäll gick han och viftade på svansen hela kvällen o pussade här hälsade där lekte med barnen och gick o la sig när alla satt till bords för o äta. När barnfamiljen med 3 barn frågar om/när Vajlo får komma o bo hos dom ett par dagar tar jag det som en stor komplimang och blir så himla stolt över honom <3
 
 
Idag var vi ute hela dagen (temperaturen hade stigit från -22 till -2 20 graders skillnad på 2 dagar är helt sjukt!) och vi hjälpte först till i stallet, sen gjorde jag lite balans övningar och "utmaningar" som att hoppa upp på staplade ensilagebalar och att han skulle klättra på ostadiga höbalar. Han ifrågasätter aldrig när jag presenterar nya saker/utmaningar men idag behövde han lite peppning när det var högt o vingligt men han blev så himla glad när han tog modet till sig och tog sig upp, svansen i 110 och tokbusig när han kom ner :D Det är nog nyttigare än vad man tror att träna på sånna saker och stärker bandet. Och det är så skönt att helt kravlöst bara göra roliga spännande saker ihop. Efter stallet tog vi en långis med alla hundarna och sedan dess har jag haft en riktigt tröt kille. Det är nog jobbigt att vara på fest ;)

Hoppas på en riktigt bra tränings vecka och nu ska jag surfa in o beställa en nomesele, kanske ska sattsa på barmark i hösten....

 
 

minipass

Ett härligt mini pass med svår störning iform av en aggresiv hund som skällde och gjorde utfall 3m ifrån oss för att matten ville stå och titta, inga problem sa Vajlo och fortsatte att jobba med mig <3 Rutan utomhus var lite knepigare så där får vi nog backa 2 steg och bygga vidare så vi får med den stadiga grunden ut.


Rutan

Vi har börjat bygga rutan här hemma. Varenda tänkbara träningsyta utomhus är täckta med glansis och det är inte ens på fråga att tänka på o åka till brukshundsklubben. Så vi har fått hålla till godo i den lilla skokatrongen som vi bor i. Jag provade innan snön kom om han förtog rutan om jag bara skickade honom och ta det "baklänges" men vajlo trodde att det var alla konerna som han skule hämta till mig ;) Jag funderade lite över hur vi skulle göra och kom fram till att träna in en targetplatta skulle fungera bäst till våran fördel. Sagt och gjort efter 4 träningstillfällen under 2v tid har vi tränat in targetplatta lagt den i rutan skickat och fått in en riktingt fin början! Han har älskat träningen i varje steg och han gör skicket med bra fart och har även nu fattat galoppen att han snabbt ska vända sig rakt mot mig efter skicket. Kan inte annat säga än att det bådar gott och jag hoppas snart hitta en gräs ytan som är isfri så vi kan träna avstånd! Är så stolt över oss båda, vi har gjort ett fint jobb och jag är stolt att jag fixat detta helt själv!
Har även börjat fila på snygga ingångar med apporten men har kommit fram att vi får ta till klossträningen igen. Han gör grymma ingångar i vanliga fall och han verkar lite osäker på om det är just en vanlig ingång han ska göra även fast han hämtar apporten så för enkelhetens skull tror jag klossen fungerar bäst. Det är lite svårare o träna med inne vi har väldigt snäva ytor och jag måste skicka honom mellan olika rum med dold sikt, inte de bästa förutsättningarna direkt..Hoppas isen försvinner snart!!
 

Fyndare eller shopoholic?

Jag gillar hur det här året har börjat!

Idag har jag fyndat sjukt mycket grejjer, endel totalt onödiga Än så länge men som säkert kommer att komma till användning.
Något som inte var det minsta onödigt var nya skor ett par outdoor kängor och ett par nya löpar dojjor. Någon av shopping gudarna måste le mot mig idag för Outdoor kängorna köpte jag på tokrea för endast 100:- och har även fyndat en Hurtta fleece overall för 180:- ! Utöver det köptes det en termos en targetstick och ett par löparskor från Reebok (alla 5 sakerna för under 400:-!) så nu känner vi oss riktigt redo för ett nytt år :D
 
 
Dagen bjöd även på underbart väder med sol som vi firade med en promenad och lössläpp med Vajlo's bästa kompis Diesel på ett jätte stort öppet fält där de kunde sträcka tassarna ut och busa ordentligt för där fanns heller ingen is ångrar att jag inte tog med kameran och passade på att fota när det var så härligt väder ute. Hoppas jag får en ny chans mycket snart :)

En ny början

Har glömt bort tjusningen med att börja på något nytt. Att med små steg bygga säkra grunder att bygga vidare att knepa och knåpa för att sedan pussla ihop moment med moment tills man får en fin helhelt. Att presentera något helt nytt för Vajlo och verkligen se hur han tänker och funderar för att få till det rätt är en underbar syn och en sån härlig känsla! För oj vad lycklig han blir när han gör det rätt ;)
Tror jag äntligen fått en rättvis bild av begreppet "arbetande hundar". Just då i de ögonblicken när de får en uppgift att klura över, när de får tänka till och får chansen att jobba både med kropp och knopp - det är då de är som lyckligast och man ser det i hela hundkroppen ♥ 

Jag längtar ihjäl mig efter gröna gräsmattor isfria vägar långa ljusa dagar och ljumma nätter proppat med hund träning!
 

2012 resumé

2012, vilket år det har varit!
Jag insåg nog inte riktigt hur innehålls rikt det har varit förrens jag för en stund sedan satt och ögnade igenom bloggen och läst om det gångna året.
Vad vi har vuxit i år både Vajlo och jag själv, och vad mycket vi har hunnit med!
 
Lydnaden
I början av året tragglade jag osäkert med lydnaden och den 16;e Maj gjorde vi en brakdebut med 168,5p och en 4;e placering. Inget jag ens kunde drömma om då och blev mycket överaskad men såklart överlycklig. Där efter tändes gnistan i mig och inte långt efter anmälde vi oss till tävling nr2 i Linköping. Där gick allt rätt bra enligt mig själv men vi fick orättvisa poäng, jag själv och flera andra tyckte att vi skulle ha haft iaf tillräkligt för ett 1,a pris, men domaren tyckte annorlunda och vi åkte därifrån med rätt taskiga poäng. Månaderna efter satsade jag allt på lydnade tänade och deltog på ytterligare 3 tävlingar. Av dessa 3  gjorde vi en dålig tävling i Valdemarsvik, fick 1 första pris och en 2,a placering i Jönköping och bröt på tävlingen i Norrtälje (Kelpiespecialen) efter platsliggningen (han var totalt omotiverad på uppvärmningen). Efter rasspecialen tappade både jag och Vajlo suget och träningarna blev allt sämre. Efter 3 månaders frånvaro från vad allt vad lydnad och brukshundklubb hette tog jag upp träningen igen och allt kändes bättre och vi båda hittade suget. Efter mycket funderande ville jag ge oss själva en sista chans att uppnå målet som vi satt inför 2012 att ta LP1. För inte många veckor sedan gjorde vi det sista för i år, en sista lydnadstävling. Och vilket avslut vi fick, 180p en silverpokal och det efterlängatde LP1!
Under alla tävlingar har jag fått en liten grund till en bra rutin hur man ska förbereda sig för tävlingar. Allt med rastning uppvärmning, ja allt runt omkring att delta i en tävling mer än att vara inne på tävlingsplanen. Jag har lärt mig så mycket under året både bra och dåligt som jag kommer att plocka med mig nu när vi blickar frammåt.
 

Utställning
I år har vi deltagit på 3st utställningar, som minst sagt har varit motsägelsefulla. De 2 första gick inge vidare och med hyffsad kritik fick vi VG och blev 4,e bästa hane i öppenklass på rasspecialen.
I kritiken från båda dessa fanns det många motsägelser från de båda domarna. Ena tyckte hyvudet var välskuret och maskulint medans den andra tyckte det var tungt och grovt, eller att han haed knappa vinklar medans den andre tyckte att han var välvinklad....Ja vad ska man säga, de gick vel inte efter samma rasstandard antagligen ;)
Men på årets sista utställning som gick av stapeln på hemma plan i Norrköping och dessutom var internationell avslutade vi med en skräll och Vajlo fick inte bara fin kritik med excellent utan blev även BIM och fick CACIB av den australiensiske domaren.
 
 
Övrigt
Utöver lydnaden och utställningen så har Vajlo fått godkänd exteriör till Korningen och ett godkänt Vallanlagstest med snittpoäng på 4,33 av 5. Vi har varit på både kelpieträff och vid ett annat tillfälle på kennelträff för Jejmic's och Rostaggens. Vi var på rasspecialen i Norrtälje och Vajlo kullsyster Visa jag och Visa's matte Marie satt som representanter för Svenska Kelpieklubben i rastorget på Älvsjömässan i sthlm som gick av stapeln den 10-11 dec.
 
 
Detta är mer eller mindre alla de "stora" sakerna som hänt oss i år. Vi haft haft det kämpigt och haft riktiga fina toppar, men det viktigaste av allt så har vi delat alla dessa med underbara nyfunna och gamla vänner. Och det är inte bara oss det har hänt saker för, i år flera i Vajlo's fina släkt har vunnit fina priser och fått flera titlar och många av alla våra vänner. Jag är så lycklig att jag är omgiven av så duktiga talangfulla glada snälla trevliga ägare och era hundar <3