Rasspecial Aspudden

Årets kelpiefest gick av stapeln idag! En hel dag i himmelriket, 80st kelpies gick i ringen idag flera som tävlade lydnad och en hel hög som bara var och tittad på, så säkert närmre 100st kelpie's på en o samma plats! :D
Vi skippade lydnaden denna gången och höll oss till mingel och utställningen. Vi åkte ihop med bästa Anna & Max hemifrån kl8 imorse fullpackade med väskor, tält och stolar - vi hade bästa campet den här gången! 
Träffade massa kända ansikten och härliga kelpievänner under dagen och vädret hade vi även i år med oss! Mesta dels sol några brisar och lite måln då och då. 
Med start nummer 34 gick vi in bland stor konkurens, måna fina hana deltog och hela 25st hanar tävlade om att vara bäst samt BIR/BIM.
Vajlo som växt till sig rejält både i huvud och kropp höll sig lugn samlad och alltid lika go o social som alltid.
Vi fick verkligen till det idag och jag hittade rätt känsla med en gång jag har växt i mitt visande och Vajlo har vant sig ordentligt i utställningens alla konster. Han stod stilla och kanon snyggt, och vi fick lämna ringen och vänta på att de andra skulle bli klara och blev ombedda att sedan entra ringen igen för att ta ut bästa hane i öppenklass.
Vi slutade allt som allt som 5;e bästa hane i öppen klass, Excellent & med kritiken;

"Öppen hane med ganska bra linjer, Maskulint uttryck ganska goda huvudlinjer.
Korrekt bett saknar insicive i underkäke (intyg finns) Tilltalande topline, ganska välkroppad.
Ganska bra ben och tassar, rör sig med bra flyt & balans, lite lös i fronten.
Bra pälskvalité & färg. Öppen och trevlig, Välvisad"

Jag hade önskat att jag fick veta lite mer vad alla de där "ganska" innebar lite mer utförligt.
Ska hålla mig kort och låta internet tala för den som orkar se, Delar av rasspecialen blev nämligen Livestreamad tack vare Sofia Olsson och Fredrik Gidensköld (en lyx som vi nu fått ta del av på flera kelpie events!)
Jag och Vajlo har våran stund i rampljuset 20.45 tyvärr får man inte se travet och bara baken efter vi ställt upp, men det är ju trotts allt en jäkligt snygg bak ;)
http://bambuser.com/v/3801170
 
Bilder kommer inom kort som jag kommer sno av Anna som fotade under dagen, ni får hålla till godo av några haltaskiga som jag tog med mobilen så länge och med fler bilder kommer fler resultat från dagen!
Men ett STORT GRATTIS till Gunvor Isegren och hennes Milla som blev BIR valp!

Bästa tik bedömning
Sara Kärrlander längst fram med Qiwrons Acca (?)
Uppfödare och ägare av kenneln Qiwrons.

Visst är denna kille lik Vajlo??
Inte så konstigt, han en avkomma efter Vajlo's halvsyster Nelly!
"Nalle" heter denna stiliga pojk.

Nalles ursöta kullsyster!

Finaste Vajlo, kan konsten att koppla av i alla lägen

Men det var inte bara kelpiesar på plats som tyckte om att mysa!
 

Lära in Vittrings apporten på 7min - Check!

Idag bestämde jag mig för att prova ett tips som jag fick om vittringen. Under hela dagen sedan jag kommit hem har jag vandrat omkring med en vittringspinne i bh;n eller i armhålan (ofräscht, ja vet!) för att ge så mycket av min lukt som är möjligt. Detta för att vittringen skulle bli superenkel.
 
 
Här är tipset jag fick;
"La ut en massa utan vittring i en hög. Den med vittring på fick hon se när jag la ut en bit ifrån högen. Tillbaka till henne och skickade henne och naturligtvis tog hon rätt, hon visste vilken det var. La ut igen på ny plats men lite närmare högen. Sedan närmare och närmare och började sedan sprida ut högen, lät henne inte se etc. För min hund var det svårt att förstå att det var just en enda pinne med vittring jag ville ha, inte enbart en (eller flera) träpinnar. Har funkat kalas! Har för mig att jag läste om det sättet i boken "Med sikte på 10:an" - väl värd att läsa!! Lycka till!!"
Och idag lyckades jag lära Vajlo vittringen på nästan exakt 7min!

Såhär gjorde vi;
Eftersom vi har dåligt väder blev denna övningen inne i köket. Jag började som tipsaren skrev nästan helt o hållet fast la till lite egna saker.
Jag la 5 orörda pinnar i en hög satte Vajlo brevid mig tog fram vittringspinnen höll den framför honom och började "sniffa" på den. Så fort Vajlo följde mitt exempel o sniffade klickade jag och belönade, och gjorde om ytterliggare en gång.
Sedan gick jag o la pinnen en bit ifrån de andra och sa varsegod. Vajlo gick först fram till högen med sedan såg jag att han kopplade på nosen och gick till den jag la ut sist och luktade, där precis när han luktade klick + godis.
Jag gick o hämtade honom o pinnen gjorde samma sak o då grep han pinnen direkt, klick + godis. Gjorde om det ett par gånger medans jag för varje gång flyttade pinnen närmare.
Sedan spred jag ut de andra pinnarna för att de skulle locka mer men visade vart jag la pinnen denna gång imellan 3pinnar. Skickade, såg att han använde näsan och klickade när han hade nosen rätt, klick + godis. Gjorde om det och då väntade jag tills han grep och kom tillbaka, klick + massa godis. Även detta upprepade jag ca 2 gånger till (flyttade pinnen men han fick se) klickade o belönade vid rätt.
Sedan gick jag ut med honom ur rummet gick tillbaka för att flytta om pinnar och lägga vittringen imellan de andra tog in Vajlo och skickade. Här ställde han sig och man såg verkligen att han tänkte, han gick mellan pinnarna och nosade gick tillbaka till den rätta och plockade upp den! Klickade tokbelönade och satte honom i position. Upprepade och samma resultat, nosade tog rätt kom tillbaka till position med vittringspinnen fast i munnen, även här tok belöning och ett sista skick med samma utgång! 3 gånger under dessa 7 min tog han fel pinne för att han "bara gjorde" utan att slå på näsan. De gångerna väntade jag ut, eftersom belöningen uteblev började han straxt att ta en annan för att till sist tänka till koppla på nosen och göra rätt. 

Är så stolt så jag spricker! Det är sjukt vad kelpies är smarta :D
Nu blir det till att befästa ordentligt sakta men säkert utmana mer och använda pinnar med mindre o mindre lukt, men jag ser ljust på iaf detta momentet i framtiden! 
 
 

så less

Jag är så trött och så less att aldrig ha ett öre till övers att alltid behöva vända på varenda krona!
Just nu är jag mest ledsen att jag inte kan tävla i hela Aug där det finns inte mindre än 4st tävlingar som jag vill göra, kanske inte ens i början av sept...Jag vill komma igång nu hinna köra sista racet innan året är slut och vintern kommer jag vill komma vidare! :(

Hatar att det alltid ska vara pengar som får mig att sitta fast. Att aldrig kunna planera en resa, om så bara för en helg. Inte kunna planera att kunna skaffa en till familjemedlem.

Just nu ligger många dyra saker på önskelistan. Många kurser många hundevents..Och jag blir så ledsen att jag inte kommer kunna bocka av något på den önskelistan.
Ja idag är jag nog bara ledsen..